Azjatyckie placki z cukinii

Azjatyckie placki z cukinii
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: KORAL
Tarta cukinia z curry i ...włoskim parmezanem, taka mieszanka AZJATYCKO-EUROPEJSKA.

Składniki

  • cukinia 300 g
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • mąka pszenna 65-70 g
  • parmezan płatki 50 g
  • curry 1 raczej płaska łyżeczka
  • papryka słodka 1/2 łyżeczki
  • pieprz cytrynowy 1/2 łyżeczki
  • kurkuma 1/2 łyżeczki
  • sól do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Przekładamy na sitko do osączenia i lekko ugniatamy.
    Cebulę kroimy w drobną kostkę.
    Do jajek dodajemy przyprawy i ubijamy.

  2. Do ubitych jajek dodajemy cukinię, cebulę, mąkę i płatki parmezanu.
    Wszystko dokładnie mieszamy.
    W razie potrzeby można dodać więcej mąki.

  3. Placki smażymy na rozgrzanym oleju do przyrumienienia.
    Usmażone placki kładziemy na ręcznikach papierowych i osączamy z nadmiaru tłuszczu.
    Bardzo dobrze smakują z domowym ketchupem.

Komentarze do przepisu (6)

Genialne placuszki!
Nevermore 29 lipca
Lubię takie eksperymenty :) Super wyglądają, pychotka :)
Docherro 29 lipca
Cudowne placuszki:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • cukinia 300 g
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • mąka pszenna 65-70 g
  • parmezan płatki 50 g
  • curry 1 raczej płaska łyżeczka
  • papryka słodka 1/2 łyżeczki
  • pieprz cytrynowy 1/2 łyżeczki
  • kurkuma 1/2 łyżeczki
  • sól do smaku
  • olej do smażenia
Składniki