Aromatyczny chlebek

Aromatyczny chlebek
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
z podanej porcji wyszły mi 2 keksówki.

Składniki

  • 50 dkg mąki pszennej typ 550
  • 50 dkg mąki żytniej typ 2000
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka otręb owsianych
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • po 1 łyżeczce: majeranku, czarnuszki, tymianku, rozmarynu, oregano,
  • suszonej pokrzywy
  • 1/4 łyżeczki kminku całego nie mielonego
  • 2 szklanki zakwasu
  • ok. 800-1000 ml letniej wody
  • 10 g drożdży
  • garść słonecznika
  • garść dyni
  • garść siemienia lnianego

Przygotowanie

  1. Wszystkie przyprawy z wyjątkiem kminku zmielić w młynku do kawy.
    Do miski odważyć obie mąki, płatki, otręby, dynię, słonecznik, len dodać sól, kminek, zmielone zioła, zakwas, drożdże i część wody. Wyrabiać mikserem z hakami w czasie wyrabiania uzupełniać wodę. Dokładnie wyrobić ciasto. Odstawić na ok. 2 godziny żeby ciasto ruszyło. Następnie przełożyć ciasto do wyłożonych papierem pergaminowym keksówek i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
    Ponieważ chleb na zakwasie rośnie dużo dłużej niż na drożdżach ja zostawiłam go na całą noc a rano piekłam.
    Gdy chleb wyrośnie skropić go wodą i piec w 180 stopniach przez 70 minut. W czasie pieczenia należy chleb jeszcze 2 razy skrapiać wodą. Upieczony chleb wyjąć z foremek i wystudzić na kratce. Smacznego

Komentarze do przepisu (8)

agatokaj 19 stycznia 2014
Pysznie wygląda:)
Konto usunięte 19 stycznia 2014
Super wygląda i na bank tak smakuje, jeszcze raz napiszę : podziwiam !!!
Angelina1 19 stycznia 2014
Ja też piekę chleb na zakwasie. W twoim przepisie jest dość mało mąki , a sporo wody ( 1l.)+ jeszcze pół... Czytaj całość »
Ja też piekę chleb na zakwasie. W twoim przepisie jest dość mało mąki , a sporo wody ( 1l.)+ jeszcze pół litra zakwasu. Ciasto chyba wychodzi bardzo płynne?
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 50 dkg mąki pszennej typ 550
  • 50 dkg mąki żytniej typ 2000
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka otręb owsianych
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • po 1 łyżeczce: majeranku, czarnuszki, tymianku, rozmarynu, oregano,
  • suszonej pokrzywy
  • 1/4 łyżeczki kminku całego nie mielonego
  • 2 szklanki zakwasu
  • ok. 800-1000 ml letniej wody
  • 10 g drożdży
  • garść słonecznika
  • garść dyni
  • garść siemienia lnianego
Składniki