Arabskie naleśniki – Atayef

Przepis dnia 2020-06-17
Arabskie naleśniki – Atayef
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Pyszny arabski deser, to nic innego jak mini naleśniki z nadzieniem. Przygotowałam wersje śniadaniową, w weekendy lubimy robić naleśniki, więc postanowiłam zaskoczyć moich chłopaków, wersja podania bardzo przypadła im do gustu szczególnie najmłodszemu w rodzinie ???? Tradycyjne naleśniki lubimy z twarogiem, tak samo podałam i te.

Składniki

  • 12 szt.
  • 1,5 szkl. mąki pszennej poznańskiej typ 500
  • 1 szkl. ciepłej wody
  • 1 szkl. ciepłego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie

  1. Wlać wodę ( 1 szkl. = 250 ml ) do miski, wsypać drożdże i cukier i odstawić na 10 min.
    Wlać mleko, przesiać przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać najlepiej trzepaczką rózgową, żeby nie było grudek.
    Smażyć na suchej patelni, chociaż ja przed usmażeniem pierwszego naleśnika posmarowałam cienko olejem.
    Wlewać na patelnie małe porcje ciasta i smażyć krótko na małym ogniu do momentu pojawienia się bąbelków na powierzchni naleśnika, dodatkowo przykryłam patelnie deklem, smażyć tylko z jednej strony.
    Nie układać naleśników jeden na drugim, gdy chwilę przestygną zlepić je jak pierogi, tylko nie do końca, żeby można było nadziać.
    Naleśniki można nadziać dowolnie, może to być bita śmietana, bita śmietana z serkiem mascarpone, lub jak u nas twaróg z serkiem homogenizowanym i cukrem waniliowym.
    Do środka wrzuciłam owoce pokrojone na mniejsze kawałki – truskawki i borówki, następnie z woreczka cukierniczego napełniłam twarogiem.
    Gotowe można posypać cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (5)

ElMar 14 czerwca
Naleśniki wyglądają bardzo smakowicie:)
Maudie 14 czerwca
Świetne:)
ErJot 14 czerwca
Prezentują się bardzo apetycznie:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 12 szt.
  • 1,5 szkl. mąki pszennej poznańskiej typ 500
  • 1 szkl. ciepłej wody
  • 1 szkl. ciepłego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki