Zielona sałata z tuńczykiem

Zielona sałata z tuńczykiem
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: mari
Sałatka jest zdrowa i naprawdę pyszna! Polecam!

Składniki

  • 1 Sałata lodowa
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 puszka groszeku konserwowego
  • 1 Por
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 łyżka pestek słonecznika
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 cytryny
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Przygotowanie

  1. Słonecznik i dynię uprażyć na patelni bez tłuszczu. Sałatę opłukać, osuszyć i porwać na kawałki, po czym przełożyć do miski. Ogórki konserwowe pokroić w półplasterki. Por oczyścić i pociąć w talarki. Do sałaty dodać ogórki, por oraz osączony z zalewy groszek i tuńczyka. Składniki skropić sokiem z cytryny i oliwą. Następnie dołożyć prażone pestki z dyni i słonecznika. Całość oprószyć solą oraz pieprzem i wymieszać. Koperek oraz natkę pietruszki opłukać ,suszyć i posiekać. Zieleninę dodać do sałatki, wymieszać. Przed podaniem sałatkę lekko schłodzić. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (2)

BEATA1978 28 września 2014
Moje smaki :-)
monikagotuje 28 września 2014
Ciekawe połączenia;)
Składniki
  • 1 Sałata lodowa
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 puszka groszeku konserwowego
  • 1 Por
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 łyżka pestek słonecznika
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 cytryny
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
Składniki