Zawijane pizzerinki

Zawijane pizzerinki
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Zwijane pizzerinki to doskonała przekąska na imprezę, piknik czy wycieczkę. Jest to poręczna wersja tradycyjnej pizzy! Wiecej na blogu www.smacznebodomowe.pl

Składniki

  • Ciasto: 500 gramów mąki pszennej
  • 300 mililitrów ciepłej wody
  • 40 gramów świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • Sos pomidorowy: 1 czerwona cebula
  • 1 puszka pomidorów
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazyli
  • 0.5 łyżeczki suszonego granulowanego czosnku
  • 0.5 łyżeczki cukru
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia
  • Dodatki: 150 gramów sera żółtego
  • 100 gramów szynki lub salami

Przygotowanie

  1. Ciasto:

    • Do ciepłej wody dodajemy drożdże, cukier oraz 60 gramów mąki (z 500 gramów), odstawiamy na 10 minut
    • Do misy odważamy pozostałe składniki na ciasto oraz zaczyn, wyrabiamy przez około 10 minut i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia

    Sos pomidorowy:

    • Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, a po kilku minutach dodajemy pozostałe składniki na sos
    • Sos gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut, a następnie miksujemy na gładki sos

  2. Formowanie:

    • Z wyrośniętego ciasta formujemy 2 kule, które następnie wałkujemy na cienkie prostokątne placki
    • Na ciasto nakładamy sos pomidorowy oraz dodatki, zawijamy w rulon i kroimy na około 3 centymetrowe kawałki
    • Zwinięte pizzerinki pozostawiamy na 30 minut do wyrośniecie, a następnie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez 15 minut

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 22 lipca
Pyszotka;)
marcyb wczoraj, o 10:08
Prostsza wersja z wykorzystaniem ciasta francuskiego zamiast drożdżowego. Zwijamy w rulon, kroimy w 1,5-2cm... Czytaj całość »
Prostsza wersja z wykorzystaniem ciasta francuskiego zamiast drożdżowego. Zwijamy w rulon, kroimy w 1,5-2cm plastry, smarujemy rozbitym, rozmieszanym jajkiem i pieczemy.
Składniki
  • Ciasto: 500 gramów mąki pszennej
  • 300 mililitrów ciepłej wody
  • 40 gramów świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • Sos pomidorowy: 1 czerwona cebula
  • 1 puszka pomidorów
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazyli
  • 0.5 łyżeczki suszonego granulowanego czosnku
  • 0.5 łyżeczki cukru
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia
  • Dodatki: 150 gramów sera żółtego
  • 100 gramów szynki lub salami
Składniki