Wykwintna sałatka z serem Gorgonzola

Przepis dnia 2019-05-20
Wykwintna sałatka z serem Gorgonzola
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Parmenion
Wykwintna sałatka z serem Gorgonzola. Bardzo efektowna i smaczna, a przy tym prosta w przygotowaniu z dosłownie kilku składników

Składniki

  • Ser Gorgonzola 200g
  • Pomidory koktajlowe 200g
  • Jeden średni ogórek
  • Pieczarki 400g
  • Kilka liści sałaty
  • Biały Sezam
  • Sól, pieprz
  • Łyżka masła do usmażenia pieczarek
  • Składniki dressingu:
  • 5 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki miodu
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • pół łyżeczki suszonych płatków chili

Przygotowanie

  1. Warzywa myjemy i osuszamy. Liście sałaty rwiemy na kawałki, pomidory kroimy na pół. Ogórka kroimy na pół wzdłuż, a potem na ćwierć plasterki. Gorgonzole kroimy w dosyć grubą kostkę.

  2. Pieczarki oczyszczamy i kroimy na plastry. Smażymy na maśle doprawiając solą i pieprzem. Usmażone pieczarki odsączamy na papierowym ręczniku, i zostawiamy do przestygnięcia

  3. W tym czasie w miseczce łączymy wszystkie składniki dressingu, mieszając je ze sobą, aż od uzyskania jednolitej emulsji.

  4. Łączymy warzywa i pieczarki, a następnie polewamy dressingiem, i zostawiamy na 10min, żeby smaki się połączyły. Posypujemy obficie sezamem.

  5. Podajemy ze świeżym pieczywem, najlepiej pełnoziarnisty.

Komentarze do przepisu (4)

Maudie 12 maja 2019
Super sałatka!
KulinarnaChwila 12 maja 2019
Ładnie wygląda:)
Nevermore 12 maja 2019
Patrząc na skład, to musi być pyszne :) Lubię takie sałatki, a ta byłaby idealna na niedzielną kolację,... Czytaj całość »
Patrząc na skład, to musi być pyszne :) Lubię takie sałatki, a ta byłaby idealna na niedzielną kolację, mniami :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ser Gorgonzola 200g
  • Pomidory koktajlowe 200g
  • Jeden średni ogórek
  • Pieczarki 400g
  • Kilka liści sałaty
  • Biały Sezam
  • Sól, pieprz
  • Łyżka masła do usmażenia pieczarek
  • Składniki dressingu:
  • 5 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki miodu
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • pół łyżeczki suszonych płatków chili
Składniki