Wiosenna surówka z młodej kapusty w sosie jogurtowo - musztardowym

Wiosenna surówka z młodej kapusty w sosie jogurtowo - musztardowym
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Futka
Za oknem wiosna, słońce wysyła radosne promienie, a natura budzi się do życia. Świat wokół jest teraz cudownie kolorowy, dlatego warto, aby nasze dania również takie były i jeszcze bardziej pozytywnie ładowały kulinarne akumulatory :) Dziś zapraszam na smakowitą surówkę przygotowaną z młodej, wiosennej kapusty w słodkim sosie jogurtowo - musztardowym.

Składniki

  • 1 niewielka główka młodej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 cebula biała
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • SOS JOGURTOWO - MUSZTARDOWY
  • 5 łyżek jogurtu greckiego
  • 2 łyżki delikatnego majonezu
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżka musztardy chrzanowej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Kapustę drobno szatkujemy (możemy też ją posiekać), marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w kostkę, a natkę pietruszki siekamy.

    Jogurt grecki łączymy z majonezem, musztardą chrzanową i mlekiem, a następnie dodajemy sok z cytryny, ocet jabłkowy, cukier puder, sól i pieprz do smaku. Całość ponownie dokładnie mieszamy, a powstały sos dodajemy do pokrojonych wcześniej warzyw, mieszamy i odstawiamy do lodówki dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów. Surówka smakuje najlepiej kiedy poczeka w lodówce około 2 godzin :D

    Życzę smacznego! :D

Komentarze do przepisu (16)

anulka19835 12 maja 2016
podoba mi się:-) do niedzielnego obiadu jak znalazł:-)
luna76 12 maja 2016
Pysznie i zdrowo :D
Docherro 12 maja 2016
Przepyszna suróweczka.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 niewielka główka młodej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 cebula biała
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • SOS JOGURTOWO - MUSZTARDOWY
  • 5 łyżek jogurtu greckiego
  • 2 łyżki delikatnego majonezu
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżka musztardy chrzanowej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • sól i pieprz do smaku
Składniki