Wiosenna sałatka z truskawkami i kaszą kuskus

Wiosenna sałatka z truskawkami i kaszą kuskus
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: laveheart
Teraz czas na truskawki połączone z kuskusem oraz serem feta. Sos cytrynowy z domieszką pieprzu czarnego to istna bajka dla truskawek. Wzbogaca nie tylko smak ale również idealnie łączy się ze słodkością tych owoców. Kiedyś usłyszałam o tym łączeniu i zostałam przy nim aż do dzisiaj, czego nie żałuję i polecam każdemu z osobna, aby wypróbować na własnym języku :)

Składniki

  • 150 - 200 g kaszy kuskus
  • cukinia lub ogórek zielony
  • 1 cebula ( najlepiej czerwona )
  • szczypiorek
  • 6-8 truskawek
  • ser feta w kostkach
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego zmielonego lub przekręconego przez młynek, aby były grubsze ziarenka

Przygotowanie

  1. Kuskus zalewamy gorącą wodą, tak aby wystawała 1cm poza kaszą. Odstawiamy pod przykryciem, aby wchłonął wodę.
    Cukinię lub ogórka kroimy w cienkie podłużne paski, najlepiej obieraczką. Szczypiorek drobno siekamy, a truskawki kroimy po długości w parę plasterków. Cebulę obieramy i kroimy w plastry, aby uzyskać krążki.
    Kiedy kasza będzie gotowa, mieszamy widelcem i przesypujemy na półmisek. Kładziemy cukinię lub ogórka oraz cebulowe krążki.
    Układamy kostki sera. Na samą górę dajemy truskawki i posypujemy szczypiorkiem.

  2. SOS : Olej mieszamy z sokiem cytrynowym oraz pieprzem. Polewamy całość.

Komentarze do przepisu (15)

Nevermore 29 stycznia 2018
Do wiosny co prawda jeszcze trochę, ale patrząc na fotę, to coraz bliżej ;)
Super pyszna i smaczna sałatka :D
fafiatko 29 stycznia 2018
wyglada rewelacyjnie, jesli tak smakuje... :) zapisuje do ksiazki
laveheart 29 stycznia 2018
Trzeba sobie umilać ten zimowy czas :D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 150 - 200 g kaszy kuskus
  • cukinia lub ogórek zielony
  • 1 cebula ( najlepiej czerwona )
  • szczypiorek
  • 6-8 truskawek
  • ser feta w kostkach
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego zmielonego lub przekręconego przez młynek, aby były grubsze ziarenka
Składniki