Wiosenna sałatka z kiełkami rzodkiewki

Wiosenna sałatka z kiełkami rzodkiewki
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Semini
Pyszne, chrupiące kiełki rzodkiewki i sezonowe warzywa, a wszystko pod lekkim sosem - oto idealna sałatka na wiosnę.

Składniki

  • Kiełki rzodkiewki - 1 słoik
  • Rzodkiewki pół pęczka
  • Ogórek gruntowy - 3 sztuki
  • Koperek
  • Jajo kurze 4 sztuki ugotowane na twardo
  • śmietana 12% 1 łyżka
  • Majonez 1 łyżka
  • sól, pipeprz, kilka kropel soku wyciśniętego z cytryny

Przygotowanie

  1. Ostudzone jajka pokrój drobno, rzodkiewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, ogórki pokrój w plasterki, ale nie za cienki, żeby coś chrupało! Posiekaj koperek. W misce przygotuj sos ze śmietany, majonezu i soli, następnie wrzuć wszystkie składniki, z kiełkami włącznie. Sałatka gotowa!

  2. Jak przygotować samodzielnie kiełki rzodkiewki: nasiona wsyp do słoika na kiełki, zakręć, zalej wodą. Namaczanie trwa 2-4 godz. Następnie wylej wodę przez perforowaną nakrętkę. Kiełkownicę słoikową trzymaj w cieple, kilka razy dziennie przepłucz kiełki. Po 4 dniach są gotowe.

https://semini.pl/kielki-rzodkiewki/
Składniki
  • Kiełki rzodkiewki - 1 słoik
  • Rzodkiewki pół pęczka
  • Ogórek gruntowy - 3 sztuki
  • Koperek
  • Jajo kurze 4 sztuki ugotowane na twardo
  • śmietana 12% 1 łyżka
  • Majonez 1 łyżka
  • sól, pipeprz, kilka kropel soku wyciśniętego z cytryny
Składniki