Wiosenna sałatka z czerwonym burakiem

Wiosenna sałatka z czerwonym burakiem
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: laveheart
Zrobiłam sałatki wiosenne, które uraczą każdego, kto uwielbia warzywa, a przede wszystkim lubi eksperymentować i łączyć ze sobą różne smaki.

Składniki

  • 4 buraki czerwone
  • pęczek rzodkiewki
  • 18 przepiórczych jajek
  • mieszanka sałat ( u mnie z roszpunką )
  • szczypiorek
  • 1 cebula
  • ser feta w kostkach
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczka oregano

Przygotowanie

  1. Buraki czerwone pieczemy w piekarniku przez około 2 godziny, najlepiej owinięte w sreberku, temp. 180-200 stopni. Jajka przepiórcze gotujemy na twardo, obieramy i kroimy na pół. Rzodkiewki kroimy na ćwiartki, szczypiorek drobno siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w plasterki, tak aby po rozdzieleniu wyszły pojedyncze kółka.
    Kiedy buraki się upieką, obieramy je i kroimy w plastry i układamy na półmisku. Wsypujemy mieszankę sałat, na to dajemy rzodkiewkę oraz układamy połówki jajek.
    Kładziemy krążki cebuli oraz kostki sera i posypujemy wszystko szczypiorkiem.

  2. SOS : Olej mieszamy z cytryną oraz oregano. Polewamy całą sałatkę

Komentarze do przepisu (2)

fafiatko 25 stycznia 2018
fajna propozycja, zapisuje w ksiazce :)
gochna55 28 stycznia 2018
Super. Kocham takie sałatki. Zabieram.
Składniki
  • 4 buraki czerwone
  • pęczek rzodkiewki
  • 18 przepiórczych jajek
  • mieszanka sałat ( u mnie z roszpunką )
  • szczypiorek
  • 1 cebula
  • ser feta w kostkach
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczka oregano
Składniki