Wiosenna sałatka

Wiosenna sałatka
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: konhambos
Wlasciwie byla to najpopularniejsza salatka na naszym stole wielkanocnym, ale smakuje równiez bez okazji, jako przekaska lub dodatek do lekkiej kolacji.

Składniki

  • 200 g mieszanej sałaty
  • 1/2 pęczka niedźwiedziego czosnku
  • 1 gruszka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju z orzechów
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 cytryna
  • sól, pieprz
  • cukier
  • 4 cienkie plastry gotowanej szynki
  • parmezan

Przygotowanie

  1. Umyc salate i czosnek niedzwiedzi i dobrze wysuszyc. Pokroic 3-4 liscie czosnku na kawalki, reszte czosnku zblendowac z oliwa. Gotowac jajka przez ok. 6-7 minut. Umyc gruszke, wyciac rdzen i pokroic na cienkie plasterki.
    Wycisnac cytryne i wymieszac olej z orzechów, olej lniany i taka sama ilość oliwy z oliwek z sokiem z cytryny. Doprawic winegret sola, pieprzem i cukrem.
    Polozyc plastry szynki na talerzu, na nia garsc salaty i skropic sosem winegret. Na salacie ulozyc pokrojony czosnek niedzwiedzi i polówki jajka doprawione sola, pieprzem i pesto.
    Dodac do salatki cienkie plasterki gruszki.

  2. Podawac z parmezanem startym na wiórki.

Komentarze do przepisu (5)

KulinarnaChwila 18 kwietnia 2020
Pyszotka:)
Obserwator 18 kwietnia 2020
Ależ apetyczna.
fafiatko 19 kwietnia 2020
Pysznosci! w swieta jestem tradycjonalistka ale wlasciwie wszytsko sie zgadza :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 200 g mieszanej sałaty
  • 1/2 pęczka niedźwiedziego czosnku
  • 1 gruszka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju z orzechów
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 cytryna
  • sól, pieprz
  • cukier
  • 4 cienkie plastry gotowanej szynki
  • parmezan
Składniki