Warzywne caprese z pistacjami

Warzywne caprese z pistacjami
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: PatiGotuje
Fantastyczna i kolorowa sałatka z dużą ilością warzyw. Zachęcam do wypróbowania ;)

Składniki

  • 2 średnie buraki
  • 1 mała cukinia
  • 1 mały bakłażan (najlepiej o zbliżonej średnicy do cukinii)
  • 2 średnie pomidory
  • 200 g mozzarelli
  • garść pistacji
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • świeżo mielony pieprz
  • Sól
  • Pesto z bazylii z orzechami laskowymi:
  • 1 doniczka bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
  • 1-2 łyżki startego parmezanu lub pecorino
  • 5-6 łyżek dobrej jakości oliwy z oliwek
  • Sól

Przygotowanie

  1. Buraki dokładnie myjemy, owijamy folią aluminiową i pieczemy w 180°C do miękkości przez około godzinę. Pozostawiamy do wystudzenia, a następnie obieramy je i kroimy na plasterki.

  2. Cukinię i bakłażana kroimy w plasterki. Smażymy je na rozgrzanej patelce grillowej, delikatnie skropionej olejem. Warzywa mają się ładnie podpiec. Gotowe przekładamy na talerz i pozostawiamy do wystudzenia.

  3. Pomidora i mozzarellę również kroimy w plasterki.

  4. Bazylię, czosnek, ser, sól i orzechy umieszczamy w blenderze lub moździerzu. Dokładnie rozdrabniamy stopniowo dodając oliwę, aż uzyskamy odpowiednią gęstość.

  5. Na talerzu układamy warzywa na przemian, u mnie: cukinia, pomidor bakłażan, burak i mozzarella. Przed podaniem skrapiamy je oliwą z oliwek i doprawiamy solą i pieprzem. Następnie polewamy pesto i obsypujemy posiekanymi pistacjami.

    Smacznego

Składniki
  • 2 średnie buraki
  • 1 mała cukinia
  • 1 mały bakłażan (najlepiej o zbliżonej średnicy do cukinii)
  • 2 średnie pomidory
  • 200 g mozzarelli
  • garść pistacji
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • świeżo mielony pieprz
  • Sól
  • Pesto z bazylii z orzechami laskowymi:
  • 1 doniczka bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
  • 1-2 łyżki startego parmezanu lub pecorino
  • 5-6 łyżek dobrej jakości oliwy z oliwek
  • Sól
Składniki