Warstwowa sałatka z wieprzowiną

Warstwowa sałatka z wieprzowiną
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Warstwowa sałatka ze smażonym schabem, warzywami, ketchupem i majonezem a'la gyros.

Składniki

  • ok. 1/4 kapusty pekińskiej
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 cebula
  • kilka ogórków konserwowych
  • ok. 700g schabu wieprzowego
  • ok. 1,5 łyżki przyprawy do mięsa wieprzowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • kilka łyżek olejukilka łyżek majonezu
  • kilka łyżek ketchupu

Przygotowanie

  1. Schab umyłam, osuszyłam, obkroiłam wszystkie białe błonki i pokroiłam w plastry o grubości ok. 1-1,5cm. Każdy plaster pokroiłam w drobną kostkę i wrzuciłam do miski. Schab wymieszałam z przyprawą do mięsa, rozgniecionym przez praskę czosnkiem i kilkoma łyżkami oleju. Patelnię rozgrzałam i wyłożyłam mięso. Smażyłam je ok. 10-15 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Mięso powinno być ładnie przyrumienione i miękkie. Usmażone mięso wyłożyłam na talerz aby ostygło. Z liści kapusty pekińskiej powycinałam białe twarde części, a resztę drobno poszatkowałam. Połowę kapusty wyłożyłam do salaterki i polałam ketchupem. Na to wysypałam równomiernie odsączoną z zalewy kukurydzę. Na kukurydzy ułożyłam usmażone i wystudzone mięso tworząc kolejną równą warstwę. Cebulę obrałam i drobniutko pokroiłam, posypałam nią mięso. Ogórki odsączyłam z zalewy i pokroiłam w półplasterki. Ułożyłam je na cebuli i posmarowałam majonezem. Na wierzch wysypałam resztę poszatkowanej kapusty pekińskiej. Sałatkę wstawiłam do lodówki. Należy ją chłodzić minimum kilka godzin.

Składniki
  • ok. 1/4 kapusty pekińskiej
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 cebula
  • kilka ogórków konserwowych
  • ok. 700g schabu wieprzowego
  • ok. 1,5 łyżki przyprawy do mięsa wieprzowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • kilka łyżek olejukilka łyżek majonezu
  • kilka łyżek ketchupu
Składniki