Warstwowa sałatka z tuńczykiem

Warstwowa sałatka z tuńczykiem
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Mam dla Was propozycje bardzo smacznej sałatki z tuńczykiem. Nie należy ona do najtańszych, ale warto wydać trochę więcej pieniędzy aby zachwycić swoją rodzinę i znajomych wykwintnym daniem. Sałatka ta, idealnie nadaje się zarówno na zwykłe spotkania z bliskimi jak i na różnego rodzaju inne okazje.

Składniki

  • 3 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (puszka 185 g)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 8 jaj
  • 250 g żółtego sera w kostce
  • około 6 łyżek majonezu
  • 1 cebula
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. - Jajka ugotować na twardo i obrać ze skorupek. Oddzielić białka od żółtek. Białka pokroić w niedużą kostkę, a żółtko rozkruszyć;

    - Tuńczyka odsączyć z sosu, ale nie do końca, żeby nie był całkowicie suchy;

    - Kukurydzę odsączyć;

    - Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach;

    - Cebule pokroić w niedużą kostkę (mniejszą niż białka) i posolić.

  2. Kolejność warstw:

    1. Białko pokrojone w kostkę;

    2. Pokrojona cebula;

    3. Półtorej puszki tuńczyka (rozłożyć równą warstwę i sowicie popieprzyć);

    4. Cienka warstwa majonezu, ok. 3 łyżki (rozsmarować nożem);

    5. Kukurydza;

    6. Starty ser żółty;

    7. Półtorej puszki tuńczyka (rozłożyć równą warstwę i sowicie popieprzyć);

    8. Cienka warstwa majonezu, ok. 3 łyżki (rozsmarować nożem);

    9. Pokruszone żółtka (rozłożyć równą warstwę, można lekko docisnąć żółtka, aby lepiej przyczepiły się do majonezu).



    Sałatka najlepiej smakuje, gdy postoi dobę w lodówce. Można ją również zacząć jeść już od razu po ułożeniu ostatniej warstwy. Istnieje jednak wtedy ryzyko, że sałatka nie doczeka następnego dnia. ;)

Komentarze do przepisu (8)

Konto usunięte 16 stycznia 2014
Bardzo apetyczna ta sałatka :)
zlytygrysek 16 stycznia 2014
Pyszności. Fajnie, kolorowo i smacznie na Twoim blogu .
MamaFilipa 16 stycznia 2014
potwierdzam - sałatka rewelacyjna! smakuje wyśmienicie! :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 3 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (puszka 185 g)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 8 jaj
  • 250 g żółtego sera w kostce
  • około 6 łyżek majonezu
  • 1 cebula
  • sól i pieprz
Składniki