Warstwowa sałatka z brzoskwiniami

Warstwowa sałatka z brzoskwiniami
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Warstwowa sałatka z kapusty pekińskiej, cebuli, smażonej wieprzowiny, brzoskwiń z syropu, kukurydzy i sosu czosnkowego.

Składniki

  • kilka liści kapusty pekińskiej
  • 0,5 cebuli
  • 4 połówki brzoskwiń z syropu
  • 0,5 puszki kukurydzy
  • ok. 300g schabu
  • 1 płaska łyżka przyprawy do mięsa wieprzowego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Schab umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Pokroiłam go w drobną kostkę i przełożyłam do miski. Mięso wymieszałam dokładnie z przyprawą do mięsa wieprzowego i olejem, a następnie usmażyłam na rumiano na patelni. Usmażone mięso wyłożyłam na talerz i wystudziłam. Z liści kapusty pekińskiej wykroiłam białe części, a zielone części drobno poszatkowałam. Cebulę obrałam i również drobno posiekałam. Brzoskwinie osączyłam z zalewy i pokroiłam w kostkę. Kukurydzę również odsączyłam z zalewy. Do szklanej salaterki wyłożyłam na dno połowę poszatkowanej kapusty. Na to wyłożyłam posiekaną cebulę i usmażone mięso. Na mięsie rozłożyłam brzoskwinie oraz kukurydzę. Majonez wymieszałam dokładnie z jogurtem naturalnym. Dodałam rozgnieciony przez praskę czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku i jeszcze raz wymieszałam. Sosem polałam sałatkę. Na wierzch wyłożyłam resztę kapusty pekińskiej. Sałatkę schłodziłam w lodówce. Najlepiej, aby spędziła w niej minimum kilka godzin.

Składniki
  • kilka liści kapusty pekińskiej
  • 0,5 cebuli
  • 4 połówki brzoskwiń z syropu
  • 0,5 puszki kukurydzy
  • ok. 300g schabu
  • 1 płaska łyżka przyprawy do mięsa wieprzowego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
Składniki