Warstwowa sałatka z ananasem

Warstwowa sałatka z ananasem
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Warstwowa sałatka z wieprzowiną, ananasem, ogórkami konserwowymi, kukurydzą, cebulą i kapustą pekińską.

Składniki

  • 3 liście kapusty pekińskiej
  • 0,5 puszki kukurydzy
  • 0,5 cebuli
  • 5 plastrów ananasa z puszki
  • 3 ogórki konserwowe
  • ok. 300g szynki wieprzowej
  • 1 łyżka przyprawy do mięsa wieprzowego
  • 2-3 łyżki oleju
  • ok. 2 łyżki majonezu
  • ok. 2-3 łyżki sosu czosnkowego

Przygotowanie

  1. Przygotowanie sałatki rozpoczęłam od usmażenia i mięsa. Szynkę wieprzową umytą i osuszoną pokroiłam w drobną kostkę. Przełożyłam ją do miski i wymieszałam z olejem i przyprawą do mięsa. Szynkę smażyłam na patelni do miękkości przez dobrych kilkanaście minut na małym ogniu. Po usmażeniu przełożyłam ją na talerz i wystudziłam. Z liści kapusty pekińskiej odkroiłam białe części, a zielone drobno poszatkowałam i wrzuciłam na dno salaterki. Na kapuście rozsmarowałam majonez. Kukurydzę odsączyłam z zalewy i rozłożyłam na kapuście posmarowanej majonezem. Ogórki konserwowe pokroiłam w półplasterki i rozłożyłam na kukurydzy. Cebulę obrałam, drobno pokroiłam i rozsypałam na ogórkach. Ananasa odsączyłam z zalewy, pokroiłam w kostkę i ułożyłam na cebuli. Na ananasie rozłożyłam usmażone i wystudzone mięso. Całość polałam domowym sosem czosnkowym zrobionym na bazie jogurtu naturalnego i majonezu. Sałatkę można dodatkowo posypać prażonymi ziarnami słonecznika lub orzechami.

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 13 stycznia
Pyszotka:)
WanilioweImprowizacje 13 stycznia
:-)
Składniki
  • 3 liście kapusty pekińskiej
  • 0,5 puszki kukurydzy
  • 0,5 cebuli
  • 5 plastrów ananasa z puszki
  • 3 ogórki konserwowe
  • ok. 300g szynki wieprzowej
  • 1 łyżka przyprawy do mięsa wieprzowego
  • 2-3 łyżki oleju
  • ok. 2 łyżki majonezu
  • ok. 2-3 łyżki sosu czosnkowego
Składniki