Warstwowa sałatka śledziowa z gotowanymi buraczkami

Warstwowa sałatka śledziowa z gotowanymi buraczkami
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Śledzie to w moim domu podstawa każdej rodzinnej imprezy. Nie ważne w jakiej formie pojawiają się na stole, ważne by po prostu było ich dużo. Bardzo lubię ich połączenie z burakami oraz jajkiem, zwłaszcza w sałatkach. Ta, na którą przepis znajdziecie poniżej może spokojnie znaleźć się na Waszym stole podczas świąt, imprezy czy po prostu zwykłej kolacji. Zapewniam Was, że dzięki dużej ilości różnych składników jest niesamowicie pyszna!

Składniki

  • 3 ziemniaki ugotowane, obrane i pokrojone w kostkę
  • 3 duże marchewki – ugotowane, obrane i starte na tarce o grubych oczkach
  • 5 płatów śledziowych w oleju
  • słoik buraczków konserwowych lub 3 duże buraki ugotowane i starte na tarce o grubych oczkach
  • 1/2 słoika ogórków konserwowych, pokrojonych w drobną kosteczkę
  • puszka groszku
  • czerwona cebula, drobno posiekana w kosteczkę
  • 5 jajek ugotowanych na twardo – białka siekamy a żółtka ścieramy na tarce
  • słoik majonezu
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Śledzie wyjmujemy z zalewy i odsączamy, a następnie kroimy je w mniejsze paseczki. W szklanej misce układamy warstwami: ziemniaki, marchew, majonez, buraczki, śledzie, majonez, groszek, cebulka, ogórki, majonez, żółtka, białka, sól, pieprz i jeszcze raz majonez. Sałatkę schładzamy przez przynajmniej godzinę w lodówce.

Komentarze do przepisu (7)

karolinucha 16 marca 2018
Uwielbiam, u mnie w domu tą sałatkę nazywa się "śledzie pod pierzynką" :-)
Nevermore 16 marca 2018
Warstwowe są super, z resztą, która sałatka nie jest pyszna, a jeszcze ze śledzikiem :D
bryssska 19 marca 2018
Robię podobną, jest pyszna ;-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 3 ziemniaki ugotowane, obrane i pokrojone w kostkę
  • 3 duże marchewki – ugotowane, obrane i starte na tarce o grubych oczkach
  • 5 płatów śledziowych w oleju
  • słoik buraczków konserwowych lub 3 duże buraki ugotowane i starte na tarce o grubych oczkach
  • 1/2 słoika ogórków konserwowych, pokrojonych w drobną kosteczkę
  • puszka groszku
  • czerwona cebula, drobno posiekana w kosteczkę
  • 5 jajek ugotowanych na twardo – białka siekamy a żółtka ścieramy na tarce
  • słoik majonezu
  • sól, pieprz
Składniki