Warstwowa sałatka Gyros

Przepis dnia 2010-06-07
Warstwowa sałatka Gyros
> 1-2 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: patusia5
Smaczna i prosta.

Składniki

Przygotowanie

  1. Piersi dokładnie myjemy, kroimy w drobną kostkę. 2 łyżeczki przyprawy gyros zalewamy wrzątkiem (około pół szklanki). Piersi wrzucamy na patelnię, zalewamy przyprawą i lekko solimy. Dusimy na wolnym ogniu do wyparowania wody. Następnie odkładamy do ostudzenia.

  2. Cebulę i ogórki kwaszone kroimy w kostkę. Kapustę pekińską szatkujemy, wrzucamy do miski, solimy i odkładamy, aby puściła sok. Kukurydzę osączamy na sicie, paprykę kroimy w kostkę.

  3. W przezroczystej, dość dużej misce na spód wykładamy ostudzonego kurczaka. Polewamy całość ketchupem. Następnie układamy pokrojoną cebulę, na cebulę ogórki kwaszone. Ponownie polewamy ketchupem, a na ketchup smarujemy warstwę majonezu. Następnie wykładamy kukurydzę, a na nią odciśniętą z nadmiaru soku kapustę pekińską. Kapustę pokrywamy warstwą majonezu a na sam wierzch dajemy paprykę. Wkładamy do schłodzenia do lodówki. Sałatkę nabieramy od samego spodu, aby na talerzu znalazły się wszystkie składniki. Życzę smacznego!!!

Komentarze do przepisu (5)

Manuela73 30 maja 2010
Dzięki za przypomnienie przepisu:) Kiedyś jadłam tę sałatkę na imprezie rodzinnej i bardzo mi smakowała,... Czytaj całość »
Dzięki za przypomnienie przepisu:) Kiedyś jadłam tę sałatkę na imprezie rodzinnej i bardzo mi smakowała, dodaje do ulubionych!
Konto usunięte 07 czerwca 2010
smaczna sałatka i bardzo ładnie podana!
joana69 07 czerwca 2010
PYCHA!!!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki