Tradycyjna sałatka warzywna

Tradycyjna sałatka warzywna
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
W Święta to potrawa obowiązkowa!

Przygotowanie

  1. Najpierw zrobiłam sos. Jeśli sałatka ma dłużej postać to trzeba zrezygnować z jogurtu i zastąpić go majonezem lub olejem.

    Ugotowałam ziemniaki i marchew w mundurkach.
    `Nie powinno się używać warzyw po rosole, bo są wygotowane i bez smaku.
    `Dodatek gotowanej pietruszki i selera powoduje, że sałatka jest mulista w smaku i sypka w konsystencji.

    Ugotowałam jaja 8 minut od zagotowania.

    Wystudzone i świeże warzywa i dodatki obrałam i pokroiłam w kostkę. Jeśli ogórki mają grubą skórę to też można je obrać.

    Dodałam obcieknięty groszek.

    `Cebula jest dosyć ostra w smaku, można zastąpić ją porem, por jest dosyć twardawy , można go przelać krótko wrzątkiem na sicie.

    Doprawiłam pieprzem i solą.
    Sałatkę należy delikatnie mieszać, żeby nie zrobić pure ziemniaczano jajecznego.

  2. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (10)

BEATA1978 05 kwietnia
U nas też pozycja świąteczna obowiązkowa :) Pychotka.
ErJot 05 kwietnia
Klasyka, która zawsze się sprawdza:)
kucharka-amatorka 06 kwietnia
Ulubiona sałatka mojego męża.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki