Syryjski fattoush

Syryjski fattoush
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
Najlepsza wersja!

Składniki

  • Sałata rzymska lub lodowa pół główki
  • Pomidor 2 szt
  • Ogórek pół szt
  • Papryka
  • Cebula najlepiej 2 dymki
  • Granat
  • Natka pietruszki 2 łyżki
  • mięta 2 łyżki
  • chlebek pita u mnie ciasto filo 1 płat
  • Oliwa z oliwek
  • melasa z granatów
  • sól i pieprz
  • czosnek

Przygotowanie

  1. Do fattoushu sałata powinna być grubiej pokrojona ale na moje potrzeby pokroiłam ją drobniej.
    Pokroiłam wszystko jak na zdjęciu. Wyjęłam też połowę nasion z granatu.

    Najsmaczniejsze w wersji syryjskiej jest dodatek granatu i melasy z granatów.

  2. W wersji syryjskiej do sałatki powinny być dodane chlebki pita pokrojone w trójkąty usmażone na gorącym oleju. Można tez je skropić oliwą natrzeć czosnkiem i podpiec w piekarniku.

    Ja użyłam ciasta filo, skropiłam je oliwą smakową: chili, czosnek, prowansalskie i upiekłam dosłownie kilka minut do zrumienienia.

    Chlebki potem skrapia się melasa z granatów.

  3. Warzywa skropiłam oliwą smakową, do zwykłej można dodać roztarty czosnek, pieprz. Lekko posoliłam warzywa.
    Układałam chlebek, skrapiałam go melasą i na to układałam warstwy warzyw z sałatą , mięta i pietruszką.

    Smakuje jak w Damaszku!

Komentarze do przepisu (20)

Maudie 07 października 2019
Bajeczka!!!I jak pięknie wygląda!
ErJot 07 października 2019
Oryginalna przekąska:)
slodkisentyment 07 października 2019
To brzmi i wygląda smakowicie :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Sałata rzymska lub lodowa pół główki
  • Pomidor 2 szt
  • Ogórek pół szt
  • Papryka
  • Cebula najlepiej 2 dymki
  • Granat
  • Natka pietruszki 2 łyżki
  • mięta 2 łyżki
  • chlebek pita u mnie ciasto filo 1 płat
  • Oliwa z oliwek
  • melasa z granatów
  • sól i pieprz
  • czosnek
Składniki