Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierwszy raz zetknąłem się z nią w artykule Mariusza Szczygła. Opis nie był bardzo precyzyjny, ale ponieważ autor wspominał coś o orgaźmie smakowym, bardzo mnie ten temat zainteresował. Po odtworzeniu kilku wersji i kilku własnych próbach mogę Wam przedstawić tę sałatkę. Nazwa pochodzi od miejscowości w Laosie. Składniki występujące w wielu innych sałatkach – wydawałoby się nic nadzwyczajnego. Dopiero ten laotański sos majonezowy w połączeniu z całą resztą powoduje, że nasze kubki smakowe przeżywają niezwykłe doznania. Warto więc zaserwować ją w tę wyjątkową sylwestrową noc...
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 604
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1758
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 255
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 120
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 604
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1758
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 255
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 120
Składniki
Sos majonezowy: 1. Żółtka z ugotowanych jajek umieściłem w blenderze, dodałem olej, sok z limonki, pieprz i sól, zmiksowałem aż do otrzymania jednolitej i co ważne płynnej konsystencji. 2. Dosłodziłem do smaku.
Przygotowanie sałatki: 1. Liście sałaty włożyłem do salaterki, polałem połową majonezu i wymieszałem. 2. Dodałem pokrojone warzywa. 3. Dodałem pokrojone w plastry białka z jajek. 4. Posypałem orzeszkami ziemnymi. 5. Zalałem resztą przygotowanego wcześniej sosu majonezowego.