Surówka zięcia

Surówka zięcia
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: KORAL
Ulubiona surówka zięcia. Jest to surówka z gatunku " na winie". Nam nawinęła się czerwona kapusta i papryka, szalotka, i szczypiorek.:)

Składniki

  • czerwona kapusta 400 g
  • 1 większa szalotka
  • 1 mała czerwona papryka ( 176 g )
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • cukier

Przygotowanie

  1. Kapustę i szalotkę zetrzeć na dużych oczkach tarki, obficie posolić, skropić sokiem z cytryny, przykryć i odstawić na min. kilkanaście minut.
    Potem dodać startą czerwoną paprykę, doprawić cukrem ,pieprzem, wymieszać i odstawić na 5 minut.
    Przed podaniem skropić oliwą z oliwek, i posypać ściętym szczypiorkiem.
    Ci co nie wyobrażają sobie surówki bez majonezu , mogą dodać 1 łyżkę, wtedy uzyskamy też pyszną SAŁATKĘ.

Komentarze do przepisu (1)

helenapon 15 października 2018
Wygląda smakowicie.
Składniki
  • czerwona kapusta 400 g
  • 1 większa szalotka
  • 1 mała czerwona papryka ( 176 g )
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • cukier
Składniki