Surówka z rzodkiewki i marchewki

Surówka z rzodkiewki i marchewki
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Surówka, którą tym razem sobie wymyśliłam jest bardzo prosta do zrobienia. Nie wymaga wielu składników, a jest smaczna i zdrowa. Do tego bardzo ładnie i kolorowo wygląda na talerzu i pasuje do wielu dań obiadowych.

Składniki

  • 2 pęczki rzodkiewek
  • 1 marchewka
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 2 płaskie łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Oczyszczone i opłukane rzodkiewki starłam na tarce na grubych oczkach. Marchewkę obrałam i również starłam na tarce na dużych oczkach. Starte warzywa przełożyłam do miski. Dodałam posiekany koperek. Wszystko skropiłam sokiem z limonki i octem balsamicznym. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem i dodałam jogurt naturalny. Na koniec wszystkie składniki dokładnie wymieszałam i gotowe. Surówkę można podawać od razu po przygotowaniu, lub schłodzić dodatkowo w lodówce. Taka surówka to świetny dodatek do obiadu, lub też samodzielna przekąska w ciągu dnia.

Komentarze do przepisu (4)

KulinarnaChwila 24 maja
Mniam pyszotka:)
Maudie 24 maja
Pyszne chrupadełko:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 pęczki rzodkiewek
  • 1 marchewka
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 2 płaskie łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz do smaku
Składniki