Surówka z rzodkiewki

Surówka z rzodkiewki
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Jeśli masz rzodkiewki, kalarepę i ogórki małosolne - przygotuj koniecznie tę surówkę. Jest przepyszna!

Składniki

  • 2 pęczki rzodkiewek
  • 1 ogórek sałatkowy
  • 2 cebulki dymki
  • 5 ogórków małosolnych
  • 1 kalarepka
  • koperek lub natka pietruszki albo inna ulubiona zielenina (np. żółtlica, podagrycznik)
  • 2-3 łyżki majonezu (może być wegański)
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Umyj i obierz rzodkiewki, odcinając im liście i korzonki. Kalarepę obierz ze skórki. Obierz też ogórka sałatkowego (to nie jest absolutnie konieczne, jeśli masz ogórka z delikatną skórką).

  2. W cieniutkie plasterki pokrój rzodkiewki, kalarepkę (po uprzednim rozdzieleniu na ćwiartki po to, by plastry nie były zbyt duże), ogórki małosolne i obranego zielonego ogórka.
    Posiekaj dymki i koperek (lub inną zieleninę), dodaj do miski.

  3. Przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszaj z majonezem i dodaj sos do miski z pokrojonymi warzywami. Wymieszaj dokładnie, przypraw odrobiną pieprzu i soli.

  4. Gotową surówkę z rzodkiewek i małosolnych ogórków podaj do obiadu albo na lunch lub lekką kolację. Taka wiosenna sałatka pasuje też dobrze do kanapek czy do pudełka lunchowego, możesz ją więc zabrać na drugie śniadanie do pracy, szkoły, na uczelnię. Smacznego!

Komentarze do przepisu (2)

87654321ja 08 lipca 2019
W surówce jest na pewno jogurt, bo to wyraxnie widac na zdjęciach. Tylkow w przepisie o nim zapomniano. ;)
hajduczek-naturalnie 13 lipca 2019
W surówce na pewno nie ma jogurtu, jest tylko i wyłącznie majonez. Wiem, bo sama robiłam zarówno surówkę, jak... Czytaj całość »
W surówce na pewno nie ma jogurtu, jest tylko i wyłącznie majonez. Wiem, bo sama robiłam zarówno surówkę, jak i zdjęcia.
Oko Cię oszukało :)
Składniki
  • 2 pęczki rzodkiewek
  • 1 ogórek sałatkowy
  • 2 cebulki dymki
  • 5 ogórków małosolnych
  • 1 kalarepka
  • koperek lub natka pietruszki albo inna ulubiona zielenina (np. żółtlica, podagrycznik)
  • 2-3 łyżki majonezu (może być wegański)
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli i pieprz do smaku
Składniki