Surówka z młodej kapusty w czosnkowym dressingu

Surówka z młodej kapusty w czosnkowym dressingu
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Uwielbiamy korzystać z sezonowych rarytasów. Młoda kapusta, obok ziemniaczków, jest jednym z nich. A taka surówka…Petarda! W zasadzie sama wystarczy ;)

Składniki

  • 1/4 główki młodej kapusty
  • 2 młode marchewki
  • 1/2 pęczku natki pietruszki
  • 50 ml oleju z pestek winogron
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • 50 ml wrzątku
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Kapustę szatkujemy, oprószamy solą. Odstawiamy na kwadrans, płuczemy.
    Marchewki obieramy, ścieramy na wiórki.
    Natkę siekamy.
    Olej, przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet, miód, sól i pieprz mieszamy z wrzątkiem, studzimy.
    Wszystkie składniki łączymy. Podajemy schłodzone.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 09 czerwca
Pyszności:)
Składniki
  • 1/4 główki młodej kapusty
  • 2 młode marchewki
  • 1/2 pęczku natki pietruszki
  • 50 ml oleju z pestek winogron
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • 50 ml wrzątku
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • sól, pieprz
Składniki