Surówka z młodej kapusty i szczypiorku

Surówka z młodej kapusty i szczypiorku
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Kitka80
Lekka surówka z kapusty.

Składniki

  • 1/2 główki średniej młodej białej kapusty
  • pęczek szczypiorku
  • 4 ogórki zielone
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pieprz czarny

Przygotowanie

  1. Kapustę pozbawić ciemnych,brzydkich zewnętrznych liści.Następnie umyć ją,osuszyć,pokroić na ćwiartki i drobno poszatkować liście (głąb wywalić), posypać solą ok.1/4 łyżeczki,przemieszać i odstawić na 15-20 minut, by kapusta nieco zmiękła.Po tym czasie lekko pościskać kapustę dłońmi i zlać soki, które puściła.

  2. Ogórki umyć, osuszyć,obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o małych oczkach.Lekko posolić dosłownie szczyptą.Odstawić na 10 minut i odcisnąć z soków.

  3. Szczypiorek drobno posiekać.

  4. Do odciśniętej kapusty dodać starte i odciśnięte z soku ogórki oraz posiekany szczypiorek.Dodać olej,majonez,sok z cytryny,cukier oraz pieprz do smaku.Całość wymieszać i odstawić na 15 minut by smaki się przegryzły.

Komentarze do przepisu (1)

ewka16 05 czerwca
fajna!
Składniki
  • 1/2 główki średniej młodej białej kapusty
  • pęczek szczypiorku
  • 4 ogórki zielone
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pieprz czarny
Składniki