Surówka z młodej kapusty

Surówka z młodej kapusty
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: KasiaSar
Chrupiąca, lekka i bardzo prosta surówka z młodej kapusty z dodatkiem marchewki i koperku. Idealna do obiadu lub na grilla, zachęcam do wypróbowania!

Składniki

  • pół główki większej młodej kapusty
  • 2 średnie marchewki
  • pęczek koperku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 6 łyżek dobrego oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Główkę kapusty przekroić na pół, zdjąć brzydkie liście z kapusty, odkroić głąb, opłukać wodą i odsączyć. Kapustę poszatkować drobno ostrym nożem. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

    Pęczek koperku umyć, osuszyć i drobno posiekać. Dodać go do miski z kapustą i marchewką, całość dokładnie wymieszać

  2. Do małej miski wsypać łyżeczkę cukru, pół łyżeczki soli i szczyptę pieprzu. Wycisnąć trzy łyżki soku z cytryny i wlać 6 łyżek dobrego oleju. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać.

    Surówkę z młodej kapusty wymieszać z sosem i odstawić do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie surówkę wymieszać ponownie i sprawdzić jej smak. W tym momencie można dodać jeszcze soli, pieprzu i soku z cytryny. Surówkę przechowywać w lodówce.

    Smacznego!

Składniki
  • pół główki większej młodej kapusty
  • 2 średnie marchewki
  • pęczek koperku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 6 łyżek dobrego oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • pieprz
Składniki