Surówka z marchewki i jabłka

Surówka z marchewki i jabłka
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
I znowu marchewka... Tym razem postawiłam na najpopularniejszy chyba przepis na surówkę z marchewki. Dawniej nie lubiłam tej wersji, wydawała mi się jakaś taka słodka. Teraz to połączenie zyskało w moich oczach. Cóż... z czasem smaki się zmieniają.

Składniki

  • marchew 3 sztuki (duże)
  • jabłko 1 sztuka
  • śmietana 18% 3 łyżki
  • jogurt naturalny gęsty (Krasnystaw) 2 łyżki
  • sól

Przygotowanie

  1. Śmietanę mieszamy z jogurtem. Warzywa dokładnie myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

    Jabłko ma to do siebie, że szybko po starciu ciemnieje. Nie chcemy tego, bo sałatka wówczas będzie nieapetycznie wyglądać. Ścieramy go więc prosto do sosu śmietanowo- jogurtowego i szybko mieszamy. Takie postępowanie zatrzyma proces ciemnienia jabłka.
    Następnie dodajemy startą marchewkę, całość mieszamy i doprawiamy odrobiną soli.

    Smacznego.

Komentarze do przepisu (6)

KulinarnaChwila 28 maja
Super;)
konhambos 28 maja
Uwielbiam od dziecka, ale nigdy nie jadlam z majonezem, jedynie z odrobina soku z cytryny.
fafiatko 01 czerwca
Pysznosci, u mnie tez sie jadlo ale bez jogurtu i soli.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • marchew 3 sztuki (duże)
  • jabłko 1 sztuka
  • śmietana 18% 3 łyżki
  • jogurt naturalny gęsty (Krasnystaw) 2 łyżki
  • sól
Składniki