Surówka z marchewki i ananasa

Surówka z marchewki i ananasa
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Smaczna surówka z surowej marchewki i ananasa z dodatkiem orzeszków piniowych.

Składniki

  • 500 g marchewki
  • 1 łyżka oleju
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 100 g creme fraiche( lub gęstej, słodkiej śmietanki)
  • 4 krążki ananasa( świeży lub z puszki)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz, ewentualnie szczypta curry
  • 2 łyżki orzeszków piniowych

Przygotowanie

  1. Marchewkę umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach( albo mikserem z tarką). Pokropić olejem. Ananas pokroić na małe kawałki i dodać do marchewki. Wymieszać i sałatkę przełożyć do słoiczków lub szklanej miski.

  2. Dressing: sok z cytryny wymieszać z solą i pieprzem. Dodać jogurt i creme fraiche. Wymieszać i polać po marchewce z ananasem.

  3. Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni na średnim ogniu. Gdy orzeszki zaczynają się rumienić, trzeba bardzo uważać, żeby ich nie przypalić. Dobrze jest zdjąć patelnię z ognia, w powietrzu potrzasnąć orzeszkami i znowu postawić na palnik. Uprażone orzeszki piniowe chwilkę ostudzić i posypać po dressingu. Sałatkę odstawiamy, żeby się przegryzła, a przed zjedzeniem dobrze mieszamy.

Komentarze do przepisu (15)

fafiatko 10 marca 2018
taka surówka to prawie jak deser i jak zwykle pieknie podane :)
Ewa_G 10 marca 2018
Pięknie podana surówka:)
Nevermore 10 marca 2018
Super :) Z chęcią bym teraz wziął te dwa słoiczki na działkę :D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 g marchewki
  • 1 łyżka oleju
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 100 g creme fraiche( lub gęstej, słodkiej śmietanki)
  • 4 krążki ananasa( świeży lub z puszki)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz, ewentualnie szczypta curry
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
Składniki