Surówka z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Okawrosole
„Kapustę kiszoną otrzymujemy w wyniku fermentacji z udziałem szczepów bakterii tj. Leuconostoc, Lactobacillus i Pediococcus, po uprzednim zasoleniu. Cechuje ją długa trwałość i silny kwaśny smak, który powstaje z obecności kwasu mlekowego. photofacefun_com_1509971620 Jakie witaminy ma kapusta kiszona? Kapusta kiszona okazuje się być idealnym sposobem na wzmocnienie organizmu w czasie jesienno-zimowym, kiedy wzrasta zachorowalność na grypę i przeziębienie i gdy nie mamy wielkiego wyboru wśród świeżych owoców i warzyw. Wszystko to za sprawą dużej ilości witaminy C, zaś dzięki witaminom z grupy B wykazuje właściwości dotleniające, a także niweluje szkodliwe działanie alkoholu. Oprócz witaminy C i B kapusta kwaszona zawiera również witaminę E, P, beta-karoten, a także sole mineralne, tj. wapń, magnez, żelazo, potas. Warto wspomnieć też o stosunkowo dużej zawartości siarki – pierwiastka, który korzystnie wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokci. Jakie właściwości zdrowotne ma kapusta kiszona? Starożytni rzymscy lekarze leczyli kapustą choroby płuc, stawów, wątroby, choroby wrzodowe żołądka i dwunastnicy, obstrukcje, a także bezsenność. Rzymski lekarz Markus Katon wiele mówił o właściwościach zdrowotnych i leczniczych kapusty oraz całej liście chorób, które można wyleczyć przy jej pomocy. Kapusta ta potrafi regulować temperaturę ciała. W przypadku zbyt wysokiej ciepłoty obniża ją, w przypadku zbyt niskiej – podwyższa. Sok z kapusty kiszonej wzmacnia odporność dostarczając organizmowi cennych substancji, ale również łagodzi kaszel, pobudza soki trawienne i apetyt. Picie soku z kiszonej kapusty wykazuje działanie lecznicze na wątrobę, śledzionę, pęcherzyk żółciowy, żylaki odbytu, reumatyzm, gościec oraz miażdżycę. Kuracja sokiem z kiszonej kapusty doskonale oczyszcza organizm. W tym celu należy pić pół szklanki soku trzy razy dziennie. Rano dobrze jest wypić sok na czczo, a wieczorem pół godziny po kolacji.” – źródło : http://polki.pl/dieta-i-fitness/zdrowe-odzywianie,kapusta-kiszona-wlasciwosci-zdrowotne,10065361,artykul.html

Składniki

  • 500 g kiszonej kapusty 1 cebula 1 marchewka sól, pieprz, cukier- opcjonalnie do smaku 1/4 szklanki oleju rzepakowego pęczek kope

Przygotowanie

  1. kapustę przepłucz wodą i posiekaj, przełóż do miski

    marchewkę obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach, dodaj do kapusty

    cebulę obierz i posiekaj, dodaj do miski z kapustą

    wymieszaj

    dodaj sól, pieprz, cukier i olej, wszystko dokładnie wymieszaj

Składniki
  • 500 g kiszonej kapusty 1 cebula 1 marchewka sól, pieprz, cukier- opcjonalnie do smaku 1/4 szklanki oleju rzepakowego pęczek kope
Składniki