Surówka z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Futka
Dzisiaj zapraszam na polską surówkową klasykę. Pyszna i zdrowa surówka zimowa z kiszonej kapusty często gości na moim stole. Świetnie pasuje do dań mięsnych, ale może być także samodzielną, lekko kwaskową przekąską, która doskonale poprawi nasze trawienie ;)

Składniki

  • 250 g kiszonej kapusty
  • 1 jabłko
  • 1 marchewka
  • 1 mała cebula biała
  • mały pęczek natki pietruszki
  • pieprz czarny
  • szczypta mielonego kminku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie

  1. Kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru soku i kroimy ją na mniejsze kawałki. Obrane jabłko i marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w drobną kostkę, a natkę pietruszki siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do salaterki, doprawiamy szczyptą mielonego kminku oraz czarnym pieprzem. Na koniec dodajemy olej rzepakowy i dokładnie mieszamy.

  2. Olej rzepakowy w surówce doda jej smaku, ale także świetnie wpłynie na nasze zdrowie, ponieważ witaminy A,D,E i K zawarte w warzywach są rozpuszczalne w tłuszczach.

    Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (12)

Bellapi 04 stycznia 2017
Pyszotka :)
Facet_w_kuchni 04 stycznia 2017
Pycha! Osobiście pieprzu nie żałuję, lubię ją kiedy jest pikantna.
Ale klasyka jest najlepsza.
Pozdrawiam... Czytaj całość »
Pycha! Osobiście pieprzu nie żałuję, lubię ją kiedy jest pikantna.
Ale klasyka jest najlepsza.
Pozdrawiam ciepło.
GREGORHSPEED 04 stycznia 2017
Ależ smaka narobiłaś :P
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 250 g kiszonej kapusty
  • 1 jabłko
  • 1 marchewka
  • 1 mała cebula biała
  • mały pęczek natki pietruszki
  • pieprz czarny
  • szczypta mielonego kminku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
Składniki