Surówka z kapusty pekińskiej

Surówka z kapusty pekińskiej
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Surówka z kapusty pekińskiej to super szybka i łatwa do zrobienia surówka z niewielu składników, a do tego bardzo smaczna i pasująca do większości obiadów.

Składniki

  • 1/4 kapusty pekińskiej
  • 0,5 papryki czerwonej
  • 0,5 puszki kukurydzy
  • 0,5 cebuli
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oleju

Przygotowanie

  1. Kapustę pekińską drobno poszatkowałam i wrzuciłam do miski. Paprykę pokroiłam na cienkie, krótkie paseczki i dodałam do kapusty. Cebulę obrałam i pokroiłam w drobną kostkę, dodałam do reszty warzyw. Kukurydzę odsączyłam z zalewy i dodałam do miski z warzywami. Wsypałam posiekany koperek (może być mrożony). Wlałam olej. Wycisnęłam bezpośrednio do sałatki sok z ok. 1/4 cytryny (można dać więcej). Doprawiłam wszystko solą i pieprzem i dokładnie wymieszałam składniki. Na koniec najlepiej surówkę spróbować i przyprawić dodatkowo jeśli czegoś brakuje. Surówkę można podać od razu po przygotowaniu.

Składniki
  • 1/4 kapusty pekińskiej
  • 0,5 papryki czerwonej
  • 0,5 puszki kukurydzy
  • 0,5 cebuli
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oleju
Składniki