Surówka z kapusty i ogórków kiszonych

Surówka z kapusty i ogórków kiszonych
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Przepis na szybką i zdrową surówkę. Tylko dwa składniki, sosik i jest sztosik :-) szatkowana biała kapusta i tarty ogórek kiszony, do tego vinegret i pycha, mega szybko, smacznie i zdrowo. Surówki z kiszonek są idealne na jesienne dni, bo m.in. wzmacniają odporność, więc tym bardziej warto.

Składniki

  • 1/4 główki małej białej kapusty
  • 2-3 ogórki kiszone
  • Sos:
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • trochę octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sos sałatkowy koperkowo-ziołowy lub inny
  • 1 ząbek czosnku (przecisnąć przez praskę)
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki sosu włożyć do małego słoiczka, zamknąć szczelnie nakrętką i mocno wstrząsnąć. Kapustę poszatkować. Ogórki zetrzeć na grubej tarce. Wszystko zalać sosem ok. 10 minut przed podaniem.

    SMACZNEGO!!!

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 14 października
super:)
SprytnaChochla 14 października
Prosto i pysznie!
Składniki
  • 1/4 główki małej białej kapusty
  • 2-3 ogórki kiszone
  • Sos:
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • trochę octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sos sałatkowy koperkowo-ziołowy lub inny
  • 1 ząbek czosnku (przecisnąć przez praskę)
  • sól i pieprz do smaku
Składniki