Surówka z kapusty do hamburgerów

Surówka z kapusty do hamburgerów
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
U mnie powstała jako dodatek do hamburgerów, ale z powodzeniem sprawdzi się jako prosta i smaczna surówka do obiadu.

Składniki

  • kapusta biała 350 g
  • marchew 1 sztuka (duża)
  • ogórki kiszone 2 sztuki (duże)
  • oliwa z oliwek 1- 2 łyżki
  • cukier 1 łyżka
  • sól, pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. Kapustę drobno szatkujemy, zalewamy gorącą wodą. Można powiedzieć, że jest to pewna forma blanszowania, po mojemu :)
    Czekamy, aż woda trochę przestygnie, wówczas odciskamy kapustę.
    W ten sposób przygotowana kapusta jest nadal chrupiąca i surowa, ale jednocześnie nieco miększa i łatwiej przyswajalna przez żołądek niż ta, która wodą nie została potraktowana.
    Oczywiście można ten etap z wodą pominąć i zwyczajnie dodać resztę składników do poszatkowanej, całkiem surowej kapusty. W zależności, co kto lubi i co może jeść.

    Tyle o kapuście, czas na przygotowanie pozostałych warzyw.

    Marchew i ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach.
    Rozdrobnione warzywa łączymy ze sobą, dodajemy oliwę oraz pozostałe przyprawy. Wszystkie składniki dobrze mieszamy. Przygotowaną surówkę wkładamy na godzinę
    do lodówki, aby smaki w niej zawarte dobrze się przeniknęły.

    Smacznego.

Komentarze do przepisu (13)

GREGORHSPEED 20 sierpnia 2018
ŁoŁ! Pycha <3
SlodkoSlodka83 20 sierpnia 2018
Super :-)
fafiatko 20 sierpnia 2018
Pyszna salatka, swietna metoda na zmiekkczenie kapusty!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • kapusta biała 350 g
  • marchew 1 sztuka (duża)
  • ogórki kiszone 2 sztuki (duże)
  • oliwa z oliwek 1- 2 łyżki
  • cukier 1 łyżka
  • sól, pieprz czarny mielony
Składniki