Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowa i smaczna surówka z kwaszonej kapusty i gruszki. Gruszka jest lekko podgotowana w miodowym syropie.
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 39
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 5009
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 39
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 5009
Składniki
Kapustę kwaszoną jeśli jest bardzo kwaśna dobrze jest lekko przepłukać. Następnie kapustę siekamy, i doprawiamy pieprzem. Marchewkę obieramy, ścieramy na średnich oczkach i dodajemy do kapusty, mieszamy i odstawiamy. W małym saganku gotujemy wodę z goździkami, korą cynamonu i sokiem z cytryny. Gruszkę obieramy, wyjmujemy gniazda nasienne, wkładamy do gorącego płynu. Na małym ogniu gotujemy gruszki ok. 10 minut, pod koniec dodajemy kardamon. Po zdjęciu z palnika do ciepłego płynu dodajemy miód, mieszamy do rozpuszczenia. Żurawinę zalewamy odrobiną gorącej wody, gdy namięknie odcedzamy. Do kapusty dodajemy przestudzone i pokrojone gruszki, żurawinę, skrapiamy oliwą i podajemy. Ja lubię surówkę polaną płynnym syropem z gotowania gruszki.