Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty
> 3-4 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: irma
Surówkę można podawać jako dodatek do mięsa smażonego gotowanego i duszonego.

Składniki

  • czerwona kapusta, mała główka
  • cebula, 1 szt.
  • jabłko winne, 1 szt.
  • Olej słonecznjkowy, w/g uznania
  • Kwasek cytrynowy, sól, pieprz, cukier, do smaku

Przygotowanie

  1. Kapustę szatkujemy i wrzucamy do osolonego wrzątku. Gotujemy ok.10 minut, aż kapusta będzie miękka, ale chrupiąca./nie wolno rozgotować/.Odcedzić. Kwasek rozpuścić w w pół szklanki ciepłej wody , polać kapustę i wymieszać /na durszlaku/.

  2. Cebulę i jabłko kroimy w kosteczke i dodajemy do ostudzonej kapusty.

  3. Doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem.Na koniec wlewamy niewielką ilość oleju, mieszamy i podajemy na stół. SMACZNEGO!!!

  4. UWAGA: zamiast oleju można dodać śmietane z majonezem - w/g własnego smaku i upodobań.

Komentarze do przepisu (4)

Mole3 15 listopada 2009
Coś pysznego! Bardzo lubię takie surówki.
Konto usunięte 18 grudnia 2009
robię taką sałatkę i często gotuję więcej kapusty -tylko z dodatkiem soli -zamykam na gorąco w słoiku , po... Czytaj całość »
robię taką sałatkę i często gotuję więcej kapusty -tylko z dodatkiem soli -zamykam na gorąco w słoiku , po ostudzeniu do lodówki - potem na szybko do obiadu jak znalazł.
irma 18 grudnia 2009
Bożena 58 dzięki za podpowiedź. Na pewno skorzystam. Pozdrawiam.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • czerwona kapusta, mała główka
  • cebula, 1 szt.
  • jabłko winne, 1 szt.
  • Olej słonecznjkowy, w/g uznania
  • Kwasek cytrynowy, sól, pieprz, cukier, do smaku
Składniki