Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty
> > 6 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: KORAL
Pyszna i chrupiąca. Czerwona kapusta, bogactwo witaminy B1 i kolorowe papryki, wszystko wymieszane w sosie ananasowym z cytryną. Idealna do pieczonych mięs, zapiekanek.

Składniki

  • czerwona kapusta 550-600 g
  • 3 papryki : czerwona, zielona i żółta 500 g
  • Sos : sok ananasowy ( zalewa z puszki ) 100 ml
  • olej lniany 1-1,5 łyżki
  • syrop klonowy 1 łyżka
  • sok z cytryny 3/4-1 łyżka
  • sól do smaku
  • ew. natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Kapustę i papryki opłukać.
    Kapustę pozbawić głąba, papryki gniazd nasiennych.

  2. Wszystko szatkujemy w plastry. Ja kroiłam w robocie kuchennym.
    Sos.
    Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą i polewamy surówkę.
    Surówkę można jeść po lekkim 10-15 minutowym przegryzieniu się smaków, ale najlepiej smakuje po kilku godzinach spędzonych w lodówce.

Komentarze do przepisu (5)

Nevermore 17 grudnia 2018
Sister :), pyszna sałatka i gdyby nie moja noga, to już bym jechał do Ciebie ;) Super :)
babcitereskiciasta 17 grudnia 2018
Śliczna, pyszna kolorowa surówka.:)
Maudie 18 grudnia 2018
Ale kolorowo i smacznie:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • czerwona kapusta 550-600 g
  • 3 papryki : czerwona, zielona i żółta 500 g
  • Sos : sok ananasowy ( zalewa z puszki ) 100 ml
  • olej lniany 1-1,5 łyżki
  • syrop klonowy 1 łyżka
  • sok z cytryny 3/4-1 łyżka
  • sól do smaku
  • ew. natka pietruszki
Składniki