Surówka z cykorii

Surówka z cykorii
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Do mięsnego obiadu jak znalazł, ale nie tylko mięsnego.

Składniki

  • 2 cykorie
  • 2 słodkie jabłka
  • sok z 1/2 cytryny
  • 50 g orzechów piniowych
  • szczypiorek
  • Sos : 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 150 ml gęstej śmietany 30%
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól

Przygotowanie

  1. Cykorie opłukałem, osuszyłem. Wykroiłem głąby i brzydkie liście z zewnątrz. Pokroiłem na kawałki.
    Jabłka obrałem, pokroiłem na ćwiartki, usunąłem gniazda nasienne i pokroiłem w dość grubą w kostkę. Skropiłem sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
    Orzechy zrumieniłem na suchej patelni.
    Sos: składniki włożyć do miski i dokładnie wymieszałem.
    Do salaterki włożyłem cykorie, jabłka i orzechy, polałem sosem i delikatnie wymieszałem. Udekorowałem posiekanym szczypiorkiem.

Komentarze do przepisu (1)

Maudie 23 listopada 2019
Pyszna i zdrowa :)
Składniki
  • 2 cykorie
  • 2 słodkie jabłka
  • sok z 1/2 cytryny
  • 50 g orzechów piniowych
  • szczypiorek
  • Sos : 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 150 ml gęstej śmietany 30%
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól
Składniki