Surówka z cukinii z pomidorem i jabłkiem

Surówka z cukinii z pomidorem i jabłkiem
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Dziś ponownie przedstawiam surówkę z cukinii. Tym razem z pomidorem i jabłkiem. Warunkiem przygotowania smacznej surówki jet użycie młodych owocników – z miękką skórką i bez dużych pestek (jeśli cukinia trochę przerosła, po prostu usuń gniazda nasienne, by pestki nie przeszkadzały w jedzeniu).

Składniki

  • młoda cukinia/kabaczek/patison/dynia ok. 400 g
  • 1 duży, mięsisty pomidor
  • 1 jabłko, raczej niech będzie słodkie, a nie kwaśne
  • 2 łyżki majonezu (albo majonezu wymieszanego pół na pół z jogurtem naturalnym)
  • sól, pieprz, sok z cytryny – do smaku
  • 2-3 łyżki posiekanej zieleniny – u mnie natka pietruszki + młoda żółtlica

Przygotowanie

  1. Umytą cukinię zetrzyj na jarzynowej tarce (duże oczka, bez obierania ze skórki). Posól ją sporą szczyptą soli i odstaw na bok.

  2. Pomidora, jeśli chcesz, możesz obrać ze skórki. Po pokrojeniu w plastry musisz pozbawić go pestek i soku (nawet jeśli nie chcesz

  3. Teraz dodaj do miski cukinię, wcześniej odciskając ją z nadmiaru wody. Bo posolona puści sporo soku, którego nie chcemy w gotowej sałatce. Dodaj też majonez i wymieszaj sałatkę.

  4. Spróbuj i dodaj do smaku pieprz, sól, sok z cytryny. Ale zazwyczaj nie trzeba już używać dużo przypraw – u mnie to była szczypta pieprzu i łyżka soku cytrynowego.

  5. Na koniec wystarczy wyłożyć surówkę na salaterkę i posypać zieleniną. Gotowe, smacznego!

  6. Uwaga! Jest jeszcze smaczny wariant tej surówki. Jeśli dodasz do niej 200 g startego na wiórki żółtego sera (użyłam goudy) i dodatkową łyżkę majonezu – powstanie sałatka. Pełne, sycące danie na lunch lub kolację dla 2-3 osób. Zaskakująco smaczna sałatka! Bo oczywiście ten wariant również wypróbowaliśmy.

Składniki
  • młoda cukinia/kabaczek/patison/dynia ok. 400 g
  • 1 duży, mięsisty pomidor
  • 1 jabłko, raczej niech będzie słodkie, a nie kwaśne
  • 2 łyżki majonezu (albo majonezu wymieszanego pół na pół z jogurtem naturalnym)
  • sól, pieprz, sok z cytryny – do smaku
  • 2-3 łyżki posiekanej zieleniny – u mnie natka pietruszki + młoda żółtlica
Składniki