Surówka z cukinii

Surówka z cukinii
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Zapewne nie każdy wie, że cukinię (a także dynię, kabaczka, patisony) można jeść na surowo, zupełnie tak samo, jak ogórki. Wszystkie te warzywa należą do rodziny dyniowatych, których owoce zazwyczaj są jadalne (i smaczne) na surowo. Przynajmniej te powszechnie znane. Jeśli wszyscy jemy surowe ogórki w postaci mizerii, w sałatce greckiej czy po prostu jako plasterki na kanapkach, to co nas powstrzymuje od spróbowania surowej cukinii? Dziś przedstawiam więc cukinię na surowo. Warunkiem przygotowania smacznej surówki jet użycie młodych owocników – z miękką skórką i bez dużych pestek (jeśli cukinia trochę przerosła, po prostu usuń gniazda nasienne, by pestki nie przeszkadzały w jedzeniu).

Składniki

  • 1-2 młode cukinie (lub kabaczek, patison), w sumie ok 600 g
  • 3 młode cebulki dymki, najlepiej ze szczypiorem – im więcej zielonego, tym lepiej
  • 2-3 ząbki czosnku – opcjonalnie, ale ja dodaję, bo lubię czosnek
  • 2 łyżki dowolnej musztardy – lubię używać ziarnistej, bo przyjemnie chrupie podczas jedzenia
  • 0,5 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany (najlepiej 18%)
  • 1 łyżka oliwy
  • do smaku: odrobina cukru, pieprz, sól, sok z cytryny
  • 2 łyżki zieleniny – może być szczypior, natka pietruszki, dowolne dzikie zioła
  • pomidor do przybrania (można pominąć, ale ładnie wygląda)

Przygotowanie

  1. Cukinię (jeśli młoda, to bez obierania) zetrzyj na dużych oczkach tarki. Cebulkę pokrój w drobną kostkę, szczypior w plasterki. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną zieleninę.

  2. W osobnym naczyniu przygotuj sos z musztardy, śmietany i oliwy. Dodaj go do miski z cukinią i wymieszaj.

  3. Przypraw do smaku pieprzem, solą, cytryną, ewentualnie odrobiną cukru lub innego słodu. Odstaw do lodówki na jakiś czas (a najlepiej na 2 godziny, ale jak się przygotowuje surówkę na ostatnią chwilę, to się nie da), by mogły dojrzeć smaki.

  4. Po wyjęciu z lodówki przybierz cząstkami pomidora i podawaj.
    Ta surówka jest zaskakująco smaczna. Niech Ci jednak nie przychodzi na myśl mizeria z ogórków. O nie, to jest zupełnie inny smak, który koniecznie musisz poznać. Smacznego!

Składniki
  • 1-2 młode cukinie (lub kabaczek, patison), w sumie ok 600 g
  • 3 młode cebulki dymki, najlepiej ze szczypiorem – im więcej zielonego, tym lepiej
  • 2-3 ząbki czosnku – opcjonalnie, ale ja dodaję, bo lubię czosnek
  • 2 łyżki dowolnej musztardy – lubię używać ziarnistej, bo przyjemnie chrupie podczas jedzenia
  • 0,5 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany (najlepiej 18%)
  • 1 łyżka oliwy
  • do smaku: odrobina cukru, pieprz, sól, sok z cytryny
  • 2 łyżki zieleniny – może być szczypior, natka pietruszki, dowolne dzikie zioła
  • pomidor do przybrania (można pominąć, ale ładnie wygląda)
Składniki