Surówka z brukselki z jabłkiem, żurawiną i granatem

Surówka z brukselki z jabłkiem, żurawiną i granatem
> 5-6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: wjosna
Super propozycja na świąteczny stół - surówka z brukselki z dodatkiem jabłka, żurawiny, granatu i płatków migdałowych

Składniki

  • ok 400 g brukselki
  • 1 twarde jabłko
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 granat
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 2 garście płatków migdałowych (ok 100 g)
  • SOS
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżeczka miodu
  • 5 łyżek oliwy
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Brukselkę umyć, pozbawić uszkodzonych listków i bardzo cienko pokroić a najlepiej posiekać w robocie kuchennym. Przełożyć do dużej miski.
    W misce umieścić niecałą szklankę wody i dodać łyżeczkę soku z cytryny.
    Jabłko pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w ósemki a następnie każdą z nich w cienkie plasterki, od razu przełożyć do miski z cytryną żeby nie ściemniały, chwilę potrzymać i przelać na sitko.

  2. Cebulę drobniutko posiekać, skroić lekko cytryną i wymieszać, dodać do brukselki razem z żurawiną, pestkami granatu i płatkami migdałowymi oraz odsączonymi jabłkami.
    Do słoika dodać ocet winny, musztardę i miód, wymieszać łyżeczką, dodać oliwę, zakręcić słoik i wymieszać mieszając.
    Sos dodać do sałatki, dobrze wymieszać.

Komentarze do przepisu (1)

konhambos 18 grudnia 2019
Cudowna salatka, zabieram przepis do wypróbowania.
Składniki
  • ok 400 g brukselki
  • 1 twarde jabłko
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 granat
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 2 garście płatków migdałowych (ok 100 g)
  • SOS
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżeczka miodu
  • 5 łyżek oliwy
  • sól, pieprz do smaku
Składniki