Surówka z białej kapusty (jak w barze wietnamskim)

Surówka z białej kapusty (jak w barze wietnamskim)
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Bardzo lubimy z rodzinką wyjść czasami do chińskiego lub wietnamskiego baru. Czasami sama coś ugotuję na wzór tamtej kuchni. Tym razem zrobiłam surówkę, którą wręcz zawsze opycham się, będąc w takim barze.

Składniki

  • 70 dkg białej kapusty
  • 1 duża marchew
  • 1 nieduża papryczka chilli
  • 75 ml octu ryżowego
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli

Przygotowanie


  1. Kapustę posiekałam dość drobno i posoliłam. Wymieszałam i odstawiłam na 30 minut, żeby kapusta trochę puściła sok.

    Po tym czasie odcisnęłam nadmiar soku z kapusty i starłam na tarce jarzynowej na grubych oczkach marchew.

    Pokroiłam drobno papryczkę chilli i wszystkie składniki wymieszałam.

    Wlałam olej i ocet ryżowy. Dosypałam cukier. Wymieszałam i odstawiłam do lodówki na ok. 30 minut by surówka przeszła smakami.

    Świetny dodatek nie tylko do azjatyckiego obiadu:)

  2. * papryczki chilli można dać mniej, jeśli nie lubimy ostrego posmaku

    * octu czy nawet cukru można dać w mniejszych bądź większych ilościach - wedle smaku

    * kapustę można posiekać grubiej - jak lubimy

    * dla lubiących czosnek proponuję przecisnąć przez praskę 2 ząbki ( ja lubię bez czosnku)

Komentarze do przepisu (8)

Maudie 19 września 2019
Pyszna :)
SprytnaChochla 19 września 2019
Uwielbiam! Robię podobną w domu, ale nigdy nie wychodzi ma taka jak u "Chińczyka"
ekspresjawkuchni 19 września 2019
Muszę spróbować, uwielbiam tę surówkę :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 70 dkg białej kapusty
  • 1 duża marchew
  • 1 nieduża papryczka chilli
  • 75 ml octu ryżowego
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
Składniki