Surówka z białej kapusty i pora

Surówka z białej kapusty i pora
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: KORAL
Surówki z kapusty i pora często goszczą na moim stole. Smaczna soczysta i lekko chrupiąca.

Składniki

  • 1/2 główki białej kapusty
  • 1 por
  • 1 marchewka
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki majonezu + 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • świeży koperek

Przygotowanie

  1. Kapustę drobniutko szatkujemy, przekładamy do miski, posypujemy szczyptą soli i lekko wygniatamy ręką.
    Pora dokładnie myjemy, kroimy w pół talarki i przelewamy wrzątkiem, by nieco zmiękł.
    Jabłko ścieramy na dużych oczkach tarki.
    Marchew na drobnych oczkach.
    Składniki na surówkę łączymy ze sobą, skrapiamy odrobiną soku z cytryny. Dodajemy majonez, jogurt i doprawiamy do smaku pieprzem i ew. solą.

Komentarze do przepisu (8)

Nevermore 29 września 2020
Pycha :) Widzisz, my coś podobnego też robimy, tylko, że bardziej na ostro i dodajemy trochę ostrych papryczek ;)
KulinarnaChwila 30 września 2020
pychotka :)
konhambos 03 października 2020
Bardzo smaczna.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1/2 główki białej kapusty
  • 1 por
  • 1 marchewka
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki majonezu + 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • świeży koperek
Składniki