Surówka z białej kapusty *1

Surówka z białej kapusty *1
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: KORAL
Otwieramy drzwi na kapustę, sezon coraz bliżej. Na październik i listopad przypada moment zbiór kapusty i jej kiszenia na zimę. Ja dzisiaj proponuję prostą i smaczną surówkę z kapusty. Mnóstwo świeżej natki pietruszki zaspokoi nasz organizm w witaminę C. Natka pietruszki zawiera kilka razy więcej witaminy C niż owoce cytrusowe.

Składniki

  • 1/4 lub 1/3 główki białej kapusty
  • 1 jabłko
  • 1 marchewka
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • cukier ok. 1 łyżeczka
  • sól, pieprz
  • majonez 1 łyżka

Przygotowanie

  1. Kapustę cieniutko szatkujemy, posypujemy szczyptą soli i lekko wygniatamy ręką.
    Marchew i jabłko ścieramy na dużych oczkach tarki, dodajemy do kapusty.
    Natkę siekamy wsypujemy do reszty składników.
    Doprawiamy solą, pieprzem , majonezem i mieszamy.

Komentarze do przepisu (4)

Nevermore 28 września 2020
Skoro drzwi szeroko otwarte, to czuję się zaproszony ;) Super surówka, pycha :)
KulinarnaChwila 29 września 2020
Pyszotka :)
KORAL 29 września 2020
Zapraszam, zapraszam. Drzwi duże dla całej Twojej rodziny :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1/4 lub 1/3 główki białej kapusty
  • 1 jabłko
  • 1 marchewka
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • cukier ok. 1 łyżeczka
  • sól, pieprz
  • majonez 1 łyżka
Składniki