Surówka z białej kapusty

Surówka z białej kapusty
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: figg
Bomba witaminowa potrzebna o każdej porze roku.

Składniki

  • Biała kapusta 50dag - 70dag
  • Jabłko winne 1duże
  • Por 1szt.
  • Marchewka 1duża
  • Ogórek kiszony 2średnie
  • Pietruszka zielona 1pęczek
  • Sól, pieprz, ocet jabłkowy
  • Olej 4łyżki

Przygotowanie

  1. Kapustę białą szatkujemy jak kto lubi ja staram się drobno bo tak nam bardziej smakuje. Do tego ścieramy na dużych oczkach obraną marchewkę, jabłko i tym razem nie obranego ze skórki ogórka. Na koniec dodajemy drobno pokrojoną pietruszkę zieloną. Mieszam to wszystko ze sobą aby puściło sok i odstawiam na chwilkę dzięki czemu kapusta nieco zmięknie. Doprawiamy solą, pieprzem i octem jabłkowym ( w zależności jak lubimy dodajemy go do smaku lub nieco więcej jeżeli chcemy mieć winną surówkę ) Na koniec jeszcze tylko olej i mieszamy.
    Czasami robię ją z sosem majonezowo - jogurtowym gdyż tak woli starszy syn. Smakuje równie dobrze.

Komentarze do przepisu (1)

Konto usunięte 07 stycznia 2014
Najlepsza surówka jaką znam :)
Składniki
  • Biała kapusta 50dag - 70dag
  • Jabłko winne 1duże
  • Por 1szt.
  • Marchewka 1duża
  • Ogórek kiszony 2średnie
  • Pietruszka zielona 1pęczek
  • Sól, pieprz, ocet jabłkowy
  • Olej 4łyżki
Składniki