Surówka wiosenna

Surówka wiosenna
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ErJot
Smak wiosny na talerzu:) Smaczna surówka z młodych warzyw: kapusty, rzodkiewki i kalarepy oraz zieleniny: koperku i natki pietruszki. Prosto, smacznie i zdrowo:)

Składniki

  • młoda kapusta 1 szt
  • kalarepa 1 szt
  • rzodkiewka 1 pęczek
  • natka pietruszki 0,5 pęczka
  • koperek 0,5 pęczka
  • sól ok. 1 łyżka kopiasta
  • olej 2 łyżki
  • sok z ok. 0,5 cytryny
  • cukier do smaku

Przygotowanie

  1. Kapustę szatkujemy, solimy, ugniatamy rękoma i odstawiamy do czasu aż puści sok.
    Rzodkiewki dokładnie szorujemy a następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Kalarepę obieramy i również ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Koperek i natkę drobno kroimy.
    Kapustę odciskamy z soku i dodajemy do pozostałych składników. Dodajemy olej i doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i cukrem. Mieszamy i odstawiamy na kwadrans.

Komentarze do przepisu (5)

fafiatko 27 maja 2019
Ale smaczna, chetnie zjadlabym do obiadu!
Docherro 27 maja 2019
mmmm..pyszna nawet solo podjadać:)
pelen_brzuszek 27 maja 2019
świetny dodatek :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • młoda kapusta 1 szt
  • kalarepa 1 szt
  • rzodkiewka 1 pęczek
  • natka pietruszki 0,5 pęczka
  • koperek 0,5 pęczka
  • sól ok. 1 łyżka kopiasta
  • olej 2 łyżki
  • sok z ok. 0,5 cytryny
  • cukier do smaku
Składniki