surówka - sposób na kiszonego ogórka

surówka - sposób na kiszonego ogórka
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
kolorowe urozmaicenie na talerzu, a kiszony ogórek to zimą warzywo sezonowe i zdrowe :) porcja na 3-4 osoby, choć potrafię połowę zjeść sama :)

Składniki

  • ogórek kiszony - 8 szt niedużych (z chili)
  • Cebula biała - 1 szt
  • Papryka czerwona 1 szt
  • kapusta pekińska - 1 cm plaster z przekroju głąbiastej części
  • jabłko - 1/4 szt (opcjonalnie)
  • ocet jabłkowy/oliwa/sos balsamiczny - 1 łyżka (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Warzywa myję i kroję w drobną kosteczkę -> siup do miseczki i gotowe!



  2. Wersje surówki:
    1. Z jabłkiem - dodaję rzadko, bo nie wszyscy "obiadownicy" lubią owoce w surówce warzywnej, ale wtedy jest świetna do słoika do pracy
    2. Z octem na ostro
    3. Z oliwą dla lepszego przyswajania witamin
    4. Zamiast ogórków z chili zwykłe i wtedy dodaję pieprz lub suszone chili
    5. Z sosem (nie octem) balsamicznym również smakuje wybornie.
    6. Samą bez niczego jw. na lekką kolację :)

    Aneks:
    Przepis na hot singielki - kiszone ogóry z chili jest tutaj (wystarczy skopiowac link):
    https://smaker.pl/przepis-hot-singielki-kiszone-ogory-z-chili,153733,domowapiwniczka.html

Komentarze do przepisu (5)

Futka 18 lutego 2018
Bardzo smaczna surówka <3 Pycha! :)
markjer 20 lutego 2018
kapusta pekińska - 1 cm przekroju głąbiastej części ??????????????????????????????????
DomowaPiwniczka 22 lutego 2018
markjer "1 cm przekroju głąbiastej części ??????????????????????????????????"
- tak :) następnym... Czytaj całość »
markjer "1 cm przekroju głąbiastej części ??????????????????????????????????"
- tak :) następnym razem jak będę robić, dorzucę zdjęcie :) kapustę zamiast od liści, kroję w plastry od głąba (piętki, spodu, końca)- taki jeden plaster szerokości 1 cm kroję drobno do sałatki :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ogórek kiszony - 8 szt niedużych (z chili)
  • Cebula biała - 1 szt
  • Papryka czerwona 1 szt
  • kapusta pekińska - 1 cm plaster z przekroju głąbiastej części
  • jabłko - 1/4 szt (opcjonalnie)
  • ocet jabłkowy/oliwa/sos balsamiczny - 1 łyżka (opcjonalnie)
Składniki