Surówka obiadowa

Surówka obiadowa
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: KORAL
Tradycyjna surówka z młodej kapusty, marchewki i cebuli z dodatkiem pora. Wszystko przyprawione solą, pieprzem, sokiem z cytryny, oliwą i odrobiną cukru.

Składniki

  • młoda kapusta 500-600 g
  • marchewka 1 sztuka
  • por zielona część ok. 10 cm
  • 1 cebula
  • sól
  • Sos: 2 łyżki oliwy
  • 3/4 łyżki soku z cytryny
  • cukier, pieprz

Przygotowanie

  1. Młodą kapustę bardzo drobno szatkujemy, cebulę drobno siekamy, marchewkę i pora kroimy w cienkie paseczki . Wszystko przekładamy do większej miski, posypujemy sporą ilością soli, dociskamy, przykrywamy i odstawiamy na minimum 30 minut.

    Sok z cytryny mieszamy z cukrem, odrobiną pieprzu, dolewamy oliwę i dokładnie mieszamy.

    Surówkę polewamy sosem na 5 minut przed podaniem.

Składniki
  • młoda kapusta 500-600 g
  • marchewka 1 sztuka
  • por zielona część ok. 10 cm
  • 1 cebula
  • sól
  • Sos: 2 łyżki oliwy
  • 3/4 łyżki soku z cytryny
  • cukier, pieprz
Składniki