Surówka Coleslaw

Surówka Coleslaw
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Szaffranka
Prosty i sprawdzony przepis na klasyczną surówkę Coleslaw - jedną z najbardziej znanych i lubianych surówek.

Składniki

  • 8 szklanek białej kapusty startej na grubych oczkach
  • 1/4 szklanki drobno startej marchwi
  • 2 małe cebule drobno posiekane
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki gęstego majonezu
  • 1,5 łyżki białego octu winnego
  • 2,5 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie

  1. Startą kapustę i marchewkę wsypujemy do miski, dodajemy posiekaną cebulę. W osobnym garnuszku mieszamy cukier z solą, pieprzem, mlekiem, majonezem, octem i sokiem z cytryny do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak uzyskanym sosem polewamy kapustę z marchewką i bardzo dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok. 2 h do lodówki i po tym czasie surówka jest gotowa.

Komentarze do przepisu (2)

pelen_brzuszek 08 maja 2018
Przepyszny klasyk, a własny smakuję najlepiej :)
Szaffranka 10 maja 2018
Dokładnie :)
Składniki
  • 8 szklanek białej kapusty startej na grubych oczkach
  • 1/4 szklanki drobno startej marchwi
  • 2 małe cebule drobno posiekane
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki gęstego majonezu
  • 1,5 łyżki białego octu winnego
  • 2,5 łyżki soku z cytryny
Składniki