Surówka Colesław

Surówka Colesław
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Anka1803
Pyszna, lekka i przepyszna surówka. Idealna jako dodatek obiadowy ale wybornie smakuje także sama.

Składniki

  • mała główka kapusty ok. 1 kg
  • 1 duża marchew
  • 1 duża cebula
  • 2/4 szklanki majonezu
  • 1/4 szklanki mleka
  • 4 łyżeczki cukru pudru
  • 2 łyżki octu winogronowego
  • łyżka soku z cytryny
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • płaska łyżeczka soli

Przygotowanie

  1. Z kapusty ściągnąć wierzchnie liście i wydrążyć głąb. Kapustę drobno poszatkować. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno pokroić. Kapustę, marchew i cebulę połączyć i wymieszać.

  2. W osobnym naczyniu wymieszać mleko z majonezem, dodać cukier puder, ocet i sok z cytryny,wymieszać. Na sam koniec sos doprawić do smaku solą i pieprzem.

  3. Warzywa połączyć z sosem i wymieszać. Gotową surówkę włożyć do lodówki na minimum 2 godziny a najlepiej na całą noc do przegryzienia się.

    Smacznego ;)

http://krakowskiesmaki.blogspot.com/2016/02/surowka-colesaw.html#more
Składniki
  • mała główka kapusty ok. 1 kg
  • 1 duża marchew
  • 1 duża cebula
  • 2/4 szklanki majonezu
  • 1/4 szklanki mleka
  • 4 łyżeczki cukru pudru
  • 2 łyżki octu winogronowego
  • łyżka soku z cytryny
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • płaska łyżeczka soli
Składniki